Niets is zo onvoorspelbaar als roest
Betonrot. In 2011 zagen we waar dit toe kan leiden. De Antillenflat in Leeuwarden: een ingestorte galerij, acuut gevaar voor bewoners, chocoladekoppen in de krant. Sindsdien zijn we er van bewust dat dit probleem grondig moet worden aangepakt. Maar doen we dat wel…? En hoe voorkomt u als gebouweigenaar dat u óf onnodig op kosten wordt gejaagd óf een onveilig gebouw blijft houden?
Zeker weten..?
Veel schade, geen letsel: in Leeuwarden liep het met een sisser af. Maar we weten dat er in Nederland duizenden galerijflats en appartementencomplexen zijn waar elk moment hetzelfde kan gebeuren. Niet voor niets dat u als gebouweigenaar verplicht bent om constructief onderzoek te doen naar uitkragende galerijvloeren en balkons. De CURrichtlijn schrijft tenminste een steekproef voor. Op basis hiervan kunt u herstelwerkzaamheden uit laten voeren.
Hoe een steekproef op twee manieren in uw nadeel kan werken:
Schijnveiligheid: de steekproef mist de plekken waar écht iets aan de hand is. Deze plekken worden als constructief veilig aangemerkt terwijl dit in werkelijkheid niet zo is.
Onnodig herstel: de steekproef brengt risicovolle plekken aan het licht. Op basis van deze proef en de aannames die hierop worden gemaakt, voert u (peperduur) preventief onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit. De kans is groot dat u hierbij ook delen aanpakt die eigenlijk nog veilig waren.